Mowida skapar en friktionsfri bostadsmarknad

En tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som dels förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier, förenklar processen för båda parter och skapar enligt grundarna Meiju Vartiainen och Daniel Remes en helt friktionsfri bostadsmarknad.

-Inom fem år ska vi ha etablerat Mowida i minst fem länder och har delvis lyckats standardisera det fria sättet människor flyttar, bor och lever på. Vi ser att vi har hjälpt både utsatta grupper och dem som är mindre utsatta med att erbjuda dem, inte bara ett tak över huvudet, utan ett faktiskt hem som känns tryggt, säger Meiju Vartiainen, Umeå, hjärnan bakom denna affärsidé. Tillsammans med medgrundaren Daniel Remes arbetar Meiju med att förvandla bostadsmarknaden. De är nu ett av tolv team som är nominerade till Venture Cups regionfinal den 18 maj. 

Det hela började med att Meiju, som alltid gillat att hjälpa andra människor, hjälpte en student att hitta boende via Facebook. Hon lyckades inte bara hitta ett rum åt studenten, hon fick napp på hela tre personer som var villiga att hyra ut. 

-Jag kunde inte kasta bort dessa rum då det fortfarande fanns personer som desperat behövde hjälp. Jag bestämde mig därför för att skriva på en av bostadssidorna på Facebook att jag kunde hjälpa till om det var någon som fortfarande behövde ett boende, berättar Meiju. 

Meijus post på bostadssidorna resulterade i att 300 personer skrev till henne. Meiju började, vid sidan av sitt heltidsjobb, förmedla kontakter mellan varandra - de som ville hyra ut och de som ville hyra. På kort tid hjälpte hon över 40 studenter att hitta ett hem i Umeå. Hon hade lyckats hitta de resurser som fanns men som inte syntes på marknaden och hon kände nu att hon ville fortsätta arbeta med detta. Hon kunde inte släppa frustrationen över att bostadsbristen är så stor. Detta var starten för Mowida som nu tävlar i Venture Cup. Mowida vill vinna.

-En vinst skulle innebära att vi för första gången i våra liv har den faktiska ekonomiska möjligheten att lägga hela vår själ och tid på att bygga upp ett företag som vi så oerhört starkt tror på och som vi vet kan hjälpa hela världen genom att driva utveckling framåt. Det skulle även betyda att resten av Sverige även har öppnat upp ögonen för den potential vår idé faktiskt har,säger Meiju.

Om Mowida blir en vinnare eller inte får vi veta på Venture Cups regionfinal i Skellefteå den 18 maj. 

Description of the idea in English: Mowida is a service that makes it easier for people looking for accommodation and smarter for landlords renting out accommodations. The platform matches the landlords and applicants based on various criteria, simplifies the process for both parties and creates a completely seamless housing market.

FAKTARUTA
Namn på idén: Mowida
Personerna bakom idén: Meiju Vartiainen och Daniel Remes
Lärosäte: Umeå Universitet
Region: Venture Cup Nord
Boendeort: Umeå
Hemort: Haparanda (Meiju), Smedjebacken (Daniel)

Foto: Nicklas Sundström

Foto: Nicklas Sundström